I lördags samlades vi i familjen vid Odenplan, utan att veta vad som skulle ske. Vår ena dotter fyllde jämt och hade ordnat en överraskning och ett firande till oss alla. Vi gick en bit längst gatan och gissade på vart vi var på väg, och vad vi skulle göra, men ingen av oss hade rätt. Från ett grått, dimmigt, duggregnande Vasastan klev vi in i ... Italien. Vi skulle tillsammans lära oss göra pasta helt från grunden, så roligt. Lokalen var väldigt mysigt, ett stort bord i mitten av rummet, kryddor, örter, vinflaskor, och goda såser kantade väggarna. Vi fick en grundlig genomgång i hur man gör pastadeg, och sedan skapar egna tortellinis. Vi skulle fylla dessa med kryddig, rostad pumpa eller en blandning av kokt potatis, färsk persilja och parmesan. Åldern på oss i familjen är från 4-79 år, vår andra dotter som bor på Bornholm med sin familj kunde tyvärr int vara med, men om de kunnat så hade vi även haft med en 3-åring. Alla lyssnade förväntansfullt under genomgången, och vi fick lära oss att degen skall gå genom pastamaskinen 3 gånger på "nollan", och vikas till en rektangel varje gång. Sedan skall den gå genom maskinen igen från 1-6, och då kommer den till slut ut flortunn. Det är viktigt att den hela tiden är torr, så vi mjölade med Durum. Efter genomgången så kom det fram Prosecco till de som önskade, vi firade ju en födelsedag. Så där stod vi alla tillsammans runt det stora bordet och knådade deg, stansade ut tortellini och fyllde dem med gott innehåll. Alla hjälptes åt att stansa, veva, spritsa och försiktigt trycka ihop kanterna på våra knyten. Känslan var ett italiensk, hemtrevligt kök där hela familjen samlats för att laga lördagsmiddag tillsammans. Barn som vevade ut deg, prat om allt mellan himmel och jord, varmt, mysigt, gott att dricka i glasen, och det finaste var att vi fick göra detta tillsammans. Min pappa skapar pasta som om han aldrig gjort något annat. Fyllningen av kokt potatis, smör, persilja och parmesan. Vi fyllde tråg efter tråg med våra tortellinis, och jag tänkte ut hur en mängd goda fyllningar som jag vill prova hemma framöver, för en pastamaskinen kommer flytta in efter detta. Jag tänker svamp med tryffel, soltorkade tomater med mozzarella, spenat med vitlök och ricotta... Stället vi var på har tagit fram en egen kokbok med så många fantastiska pastarecept. Min mamma och Viggo 4år hjälp åt att knåda pastadeg.När vi hade gjort så många att det skulle räcka åt oss alla, så dukades bordet av och förvandlades till ett stort, härlig middagsbord med färska örter och tända ljus. Under tiden kokades vår tortellini och rördes runt med brynt smör, salvia och parmesan. Hon som fyllde år och hade ordnat allt detta till oss, vår Julia.Här satt vi nu och njöt av vår egna pasta som vi alla tillsammans hade lagat. Det öppnades paket, pratades om resor, mat, äventyr och drömmar. Vi enades om att detta var nog den godaste pastan vi alla någonsin hade ätit. En överraskning kom in efter maten, två tråg med gelato .. mjuk och len, med mycket choklad. Ett par timmar hade gått, och vi var alla uppfyllda av stunden tillsammans. Vi hade fått lära oss att laga pasta med mycket kärlek, äta en otroligt god middag och avsluta den med hemgjord gelato. Det var dags att säga hejdå och lämna Italien för att kliva ut i ett grått Stockholm igen, men känslan och värmen av upplevelsen satt kvar länge.Jag frågade efter deras recept på pastadeg, och de berättade att 3dl durum, 3dl vetemjöl special och 6st ägg är det bästa sättet att göra pasta på.