Kombucha Min absoluta favoritdryck är kombucha och jag dricker det helst varje dag. När jag valt att inte dricka alkohol under en lång period så har kombucha varit mitt perfekta alternativ, den är god kall, den är lite syrlig och den bubblar.På Bornholm hade Becca gjort en stor sats egen kombucha när vi kom dit och den fylldes på vart eftersom. Hennes var gjord på egen fläderdryck och smakade himmelskt. Jag har varit på väg flera gånger att börja göra min egna, men det har inte blivit av. Nu när det fanns en färdigt kombucha med en perfekt Scoby så kände jag att det var dags, och nu står det en kombuchastart här hemma som väntas vara färdig om några dagar. Såhär gör jag:Jag tog med ca 2 dl färdig kombucha från hennes dryck och en bit Scoby (svampen).Kokade upp 2 liter vatten La i 3st tepåsar svart ekologiskt te (du kan även använda vitt te)Rör de ner 2,5 dl vitt ekologiskt sockerNär detta svalnat helt och så hällde jag i den färdiga kombuchan jag fått tillsammans med Scobyn och hällde detta sedan i behållaren du ser på fotot ovan.Istället för att sätta på locket så har jag spänt på en tunn bit tyg med en snodd. Svampen kan nu falla till botten, ändra färg, bli bubblig mm och allt detta är precis som det ska.Nu får den stå framme i rumstemperatur och efter 5-7 dagar så smakar jag av för att se om jag tycker smaken är bra. Om jag vill ha den syrligare så får den stå längre. Smaken på kombuchan förändras under jäsningen från söt till surare. När jag tycker att den är bra så kommer jag ta bort Scobyn och 2dl av vätskan för att använda som startvätska till nästa omgång. jag kommer hälla över resten av kombuchan i rena petflaskor då kolsyran kommer ökar trycket i flaskorna och det finns en viss explosionsrisk om man använder glas. Jag kan också nu smaksätta den med fruktjuice, örter, ingefära osv. Jag tror det blir granatäpple i någon flaska och citron-ingefära i en annan. För att jag ska få en kolsyrad dryck så låter jag de förslutna flaskorna stå i rumstemperatur i 1-3 dagar. Då och då ska jag skruva av korken så att trycket lättar, som när man öppnar en kolsyrad dryck. När jag tycker att de har rätt mängd kolsyra så ställer dem i kylskåpet för att stoppa fermenteringen. Scobyn och de 2dl vätska jag sparar bort används till nästa omgång kombucha och så håller det på månad efter månad, år efter år... Vad är då kombucha?Kombucha är en fermenterad tedryck som under fermenteringen omvandlar jästen sockret till alkohol, som sedan omvandlas till ättiksyra av bakterierna. Resultatet är en kolsyrad dryck med en unik, smak och en mängd hälsofördelar. Kombucha har en lång och rik historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Ursprungligen tros den ha kommit från Asien , där den var känd som "odödlighetens te". Hälsofördelar drycken anses ha är:Probiotika: Fermenteringsprocessen skapar probiotiska bakterier, som kan gynna tarmhälsan och förbättra matsmältningen.Antioxidanter: Kombucha innehåller antioxidanter från teet, vilket kan bidra till att bekämpa fria radikaler i kroppen.Avgiftning: Ättiksyra och andra syror i kombucha kan hjälpa till att avgifta levern och förbättra kroppens naturliga avgiftningsprocesser.Immunsystemet: De probiotiska bakterierna kan också stärka immunsystemet genom att stödja en hälsosam tarmflora.Det nyttigaste är att låta kombuchan bli ganska sur innan man börjar dricka den, då har alla syror hunnit bildas.Vad tycker du om kombucha, lämna gärna en kommentar.